Jornada sobre l’emprenedoria a l’INS La Pineda

El passat 9 de novembre vam celebrar les jornades “Descobreix l’FP, èxits d’emprenedors formats en FP”, en un dels llocs més emblemàtics de la nostra ciutat, al Museu de Badalona.


Al llarg d’aquesta jornada vam tindre l’oportunitat de coincidir amb tots els agents educatius implicats en la formació professional, per poder compartir i parlar de la importància de l’FP com a palanca i punt de partida de l’emprenedoria entre els joves.


Al matí vam conèixer els punts de vista de l’ajuntament de Badalona, els serveis territorials del departament d’Educació, centres educatius i agrupacions d’empreses.Des de la part institucional vam tindre la presència de l’Aida Llauradó, la regidora d’educació de l’ajuntament de Badalona, que va remarcar la importància de l’oferta educativa en FP a la ciutat i de la manca de professionals en certs sectors econòmics; animant a la població a formar-se en FP com un camí per emprendre en aquests oficis tan demandats. 

Al mateix temps, ens va acompanyar Alex Montornès regidor de promoció econòmica de la ciutat, qui va posar èmfasi en el creixement i desenvolupament del teixit empresarial de la ciutat i de la necessitat d’empreses de nova creació, tot concloent que és una oportunitat per emprendre. També vam gaudir de diverses ponències, des del punt de vista del departament d’educació, de la mà de l’Inspector Enric Ara; així com del centre educatiu, amb l’experiència d’Alejandro Pineo, director de l’institut. Ambdós coincidien amb la gran inserció laboral (per compte propi i d’altri) dels/les titulats/des en cicles formatius, així com de la importància de la cultura emprenedora als centres educatius, on a tots els estudis s’imparteix el mòdul d’Empresa i Iniciativa Emprenedora. A més a més, de la participació en programes d’emprenedoria, com és el cas del nostre centre educatiu, concretament al programa d’innovació, de la unitat ImpulsFP de la Subdirecció de programes i projectes de foment dels ensenyaments professionals, EMPRENFP. 

Després va ser el torn de posar sobre la taula la missió i visió de la Cambra de comerç de Barcelona, gràcies a la Mercè Escudero i les necessitats d’Aemifesa, compartides per Mercè Morales. Tant en les línies estratègiques d’actuació de la Cambra, com en les necessitats detectades en els agremiats d’Aemifesa, vam poder detectar la importància i la carència d’emprenedors en diversos sectors, i el problema que això suposa quan parlem del relleu generacional en petites empreses. 

Així doncs, al llarg de tota la jornada del matí, va quedar palesa la necessitat, des de totes les vessants, de difondre i potenciar la cultura emprenedora entre els alumnes d’FP, així com la importància de dotar-los d’espais, eines i recursos per tal de poder desenvolupar les seves idees i donar fruit, en primer lloc, a l’autoocupació i, en segon lloc, a la creació d’empreses noves o bé evitar el tancament d’empreses per jubilació. 

Moltes tecles van quedar per tocar i compartir en aquest sentit, cosa que vam poder fer en petit comitè en l’espai final de networking.


A la tarda, vam obrir les portes de les termes del Museu de Badalona a tota la ciutadania, joves estudiants d’FP amb visió emprenedora, joves que han d’escollir els seus propers estudis, famílies, entre altres. 

En aquest espai vam donar veu a diversos exalumnes de La Pineda que ens van explicar les seves experiències com a titulats en FP i al mateix temps com a emprenedors, en diferents sectors. Així com un espai per a compartir bones pràctiques innovadores dels alumnes de La Pineda. Vam tindre la presència i el suport de la Noemí Tamborero, directora adjunta dels serveis territorials de Barcelona-Comarques, del departament d’educació; qui ens va fer reflexionar sobre la importància de la Formació professional i totes les portes que obre aquest tipus de formació, ja sigui per continuar formant-se, pel creixement personal, per l’alta ocupabilitat en empreses existents i en l’autoocupació.

Tot seguit vam gaudir de les ponències de: 

José Ramón López, emprenedor i consultor a MT economista, de la branca d’administració i gestió.

 Alexandre Fillat i Jordi Avila, emprenedors de l’empresa Dragclic, CEO i desenvolupador software web, respectivament, de la branca d’informàtica i comunicacions.

Carlos Doldan, emprenedor i docent a l’IES Rosalía Mera, de la branca d’electricitat i electrònica.

Tots coincidien en el canvi de vida i el desenvolupament i creixement personal que van experimentar al llarg dels seus estudis de formació professional, cosa que els va permetre afrontar la seva vida laboral i professional amb il·lusió i motivació, fins al punt de desenvolupar i creure en els seus projectes, per emprendre amb la creació de diferents empreses i iniciatives. 

Per acabar, vam gaudir d’un espai de networking i de bones pràctiques de projectes innovadors, per donar per finalitzada la jornada. 

Qui saps si aquests projectes interns de centre acabaran per fer-se realitat com a idees emprenedors viables i reals?

Cal dir que en la realització d’aquestes jornades va participar una empresa de nova creació, 3butaques, que es dediquen a la gestió integral d’esdeveniments i que ha estat creada per 3 joves emprenedors formats en Formació professional. 

Tanmateix, agrair la participació i col·laboració dels alumnes d’assistència a la direcció del nostre centre educatiu en la posada en escena, control d’accessos durant tota la jornada.