Telecomunicacions – Et funciona bé el wifi a casa teva?

Et funciona bé el wifi a casa teva?

 

Aquest article no tracta d’explicar tècnicament el wifi, sinó de millorar-ne el funcionament a casa teva.

 

Durant els últims anys, el wifi ha evolucionat fins a convertir-se en una necessitat i gairebé tothom el té a casa. Això comporta que a una distància no superior a 40 metres en línia recta d’on tens l’encaminador —en anglès router— possiblement tindràs més de 10 encaminadors, tots els dels teus veïns.

 

Hi ha actualment dos tipus d’encaminador: de 5 GHz i de 2,4 GHz. Amb tota seguretat l’encaminador wifi que tens és de 2,4 GHz i els dels teus veïns també. Aquest tipus d’encaminadors només tenen tres possibles canals per transmetre: 1, 6 i 11. Si has utilitzat alguna vegada un walkie-talkie, segur que saps que dos walkies parlant en el mateix canal és una font d’interferències que impossibiliten una comunicació fluida. Això mateix succeeix amb el wifi, si el teu i el del teu veí treballen en el mateix canal (freqüència) us molestareu l’un a l’altre. Per poder saber en quin canal funcioneu els teus veïns i tu, hi ha aplicacions per a mòbil, com el Wifi Analyzer, en què pots veure els canals utilitzats.

wifiA

Suposem que el senyal home (vermell) és el teu encaminador: és un senyal fort que està centrat al canal 11 i que no es trepitja amb ningú més. Per tant, el wifi et funcionarà perfectament i sense interferències. Si l’encaminador estigués ubicat al canal 6, es trepitjaria amb el senyal de Netcore1 (blau) i en dificultaria molt la transmissió. En conseqüència, serà absolutament indispensable canviar el canal del nostre encaminador. Si estigués ubicat al canal 1, es trepitjaria amb LINK_5F4 (groc), però el senyal del teu veí és tan fluix que afectaria poc. En el cas que tots els canals estiguessin ocupats, una ubicació possible seria cercar el que té el senyal veí més fluix.

 

Per a canviar el canal del teu encaminador calen una mica de coneixements tècnics, estic segur que si preguntes als alumnes de telecomunicacions estaran encantats d’ajudar-te. Suposant que aquest tema ja està resolt, una altra qüestió important és la ubicació de l’encaminador. Tot i que sembla evident que hauria d’estar al centre de la casa i mai a un extrem, a vegades no és possible. Et diria que la distància que pot cobrir el wifi és d’uns 100 metres sense elements pel mig. S’ha de restar uns 30 metres per cada paret fina i 50 metres per paret gruixuda que ha de travessar el senyal. Et posaré un exemple: si estàs assegut al teu sofà, imagina una línia recta entre el teu sofà i l’encaminador, i compta el nombre de parets que travessa. Imagina que són dues parets gruixudes: 100 – 50 – 50 = 0 metres de cobertura. Dues parets és el límit perquè pugui funcionar correctament el wifi. El senyal de ràdio no gira ni s’adapta si ha de travessar una cantonada.

wifi2

Si mires el dibuix veuràs que proposo 4 localitzacions per a l’encaminador dins d’aquesta casa (A-D). La localització A és una de les pitjors, ha de travessar 3 parets fins a arribar a B. Si el posem a B, passarà el mateix, la cobertura a A estarà molt justa, tot i que la resta de la casa serà bona. La posició de C sembla millor, tot i que ha de travessar alguna paret; i possiblement la millor opció sigui D, encara que és impossible perquè estaria al mig del corredor. Hauràs de trobar, doncs, un equilibri entre la millor localització i la que sigui possible.

 

Va bé conèixer aquest truc: imagina una possible localització que estigui, com a màxim, a dues parets primes de tots els llocs on utilitzaries el mòbil o l’ordinador. Si poses allà l’encaminador, et donarà cobertura a tota la casa sense problemes. Si hi ha més parets, tindràs zones sense cobertura.

 

Una vegada fixada la localització caldrà fixar-te en uns petits detalls per la col·locació:

 

 • És millor col·locar l’encaminador a una certa alçada que no a prop de terra, per exemple, damunt d’una prestatgeria.

 

 • No col·loquis l’encaminador a prop de mobiliari metàl·lic. Per exemple, un ordinador o un arxivador.

 

 • No posis l’encaminador al costat d’aigua, per exemple, un aquari. Absorbeix l’energia del wifi.

 

 • No el deixis a prop d’una planta o facis que el senyal hagi de travessar una planta. És un mur infranquejable pel senyal wifi.

 

 • No situïs l’encaminador al costat d’una persona. No pas per problemes de salut, sinó perquè la persona absorbirà part de l’energia i no podrà utilitzar-se per donar cobertura a la casa.

 

 • No posis mai l’encaminador a prop d’una paret (mínim 15 cm), aquesta absorbirà irremeiablement part de l’energia wifi.

 

 • El fet de tenir a casa aparells wifi antics (802.11b i 802.11g) treballant amb els moderns resta velocitat de connexió per poder mantenir la compatibilitat.

 

 • Els microones treballen a la mateixa freqüència que el wifi. El microones de baixa qualitat interfereixen el wifi.

 

 • Evita tenir un munt d’aparells encesos, encara que no treballin simultàniament. Per exemple, tenir deu o més aparells que utilitzin el wifi: mòbils, Alexa i els seus accessoris, Smart TV… Tots aquests aparells encesos, malgrat que no els estiguis utilitzant, mantenen una conversa amb l’encaminador. Com que només pot parlar un aparell simultàniament, xoquen entre ells i s’han d’esperar que acabi qui ha començat la transmissió abans de fer una conversa nova. Pot donar-se el cas que tinguis fibra òptica d’alta velocitat i que no la puguis aprofitar.

 

 • Si sota de casa hi ha una terrassa amb wifi públic i està al mateix canal que el teu, llavors tens un problema. Tots els mòbils de la terrassa poden impedir que els teus aparells parlin amb facilitat amb el teu encaminador i et farà la sensació que va molt lent. Cal canviar el canal del teu encaminador per un altre que estigui menys saturat.

 

 • Si tens l’encaminador en un extrem de casa i no arriba bé el senyal a l’altre extrem, podries usar un truc. Hi ha una part de l’energia wifi que va fora de la casa a través de la paret pròxima a l’encaminador. Si col·loques en la paret l’equivalent a un mirall, aquesta energia rebotarà cap a dins de la casa i podries millorar-ne la cobertura. Prova de construir aquest mirall amb paper d’alumini buscant per Internet.

 

Tant de bo aquest article et pugui ajudar a millorar la cobertura. Possiblement no pots solucionar tots els problemes anteriors, però segur que millorarà el teu wifi.

 

Departament d’Electrònica i Telecomunicacions.