El Cafè de la Granota

Dijous 20 de març els nostres alumnes de Batxillerat van veure l’escenificació que la Companyia Nyiguit ha fet del text d’El Cafè de la Granota, de Jesús Moncada. Es tracta de nou relats que explica l’agutzil del poble, que està al cas de tot el que passa.

Els quatre actors de la companyia Nyiguit ens mostren les històries que ocorren al bar de Mequinensa durant els anys 60. Amb pocs elements, però ben trobats, van canviant de personatge sense sortir de l’escenari. Tot va succeint a bon ritme, coordinadament. La música acompanya moltes escenes, de manera que, intercalada, enriqueix l’atmosfera del bar i afegeix elements a la caracterització dels personatges.

Com element no visual, cal destacar la llengua. La llengua de Moncada, el català de la franja, és la varietat que s’utilitza a l’obra. Cal dir que s’ha fet una feina d’adaptació lingüística per part dels actors que provenen d’altres zones, per tal de mantenir el text en el seu llenguatge original.

La Companyia Nyiguit s’ha especialitzat a teatralitzar obres literàries que els estudiants han treballat prèviament. Amb la seva feina recorre la geografia catalana tot acostant l’escena als instituts. L’obra està dirigida per David Bo, produïda per Xuel Diaz i Marta Navarro i amb música de David Anguera.

Per als nostres alumnes la lectura i la visualització de l’obra ha estat el pas previ a la realització de Ruta literària de Jesús Moncada que es farà durant els dies 7 i 8 d’abril, a la població natal de l’autor: Mequinensa. Fotografies